I GAIA er vi ret så stolte over vores køkken. Det er vi, fordi de tilbereder lækker, sund og næringsrig mad og er rigtig gode til at ramme både det, børnene kender og godt kan lide, men også til at udfordre deres madmod. Med andre ord gør vi rigtig meget ud af maden hos os. Det kan I blandt andet se på vores Instagram-profil her, hvor dagens ret bliver lagt ud.
Køkkenet er en aktiv del af børnenes hverdag og bidrager i høj grad til, at børnene lærer en masse om, hvad de spiser. Vi udforsker forskellige ingredienser sammen med de voksne fra køkkenet. Det kan for eksempel være en rå laks: Hvordan lugter den? Hvordan føles den? Og hvad er skel egentlig for noget? Børnene er meget optagede af det - og så ved de, hvordan en laks har set ud, næste gang de får den på tallerkenen!
Måltidet
For os er måltidet et samlingspunkt og en oplagt mulighed for at inddrage børnene og dyrke både opmærksomheden og nysgerrigheden. Børnene er med omkring hele måltidet. Af og til faktisk også helt fra planlægningsfasen, for køkkenet sender nogle gange menukort ud, som børnene selv kan vælge mad ud fra.
Børnene hjælper også med at dække bord - vi spiser med rigtig service - og hente hagesmække, og mens vi spiser, sender de fade rundt og øser selv op. Vi bruger sanserne under måltidet: I vuggestuen får børnene lov til at bruge fingrene, når de spiser, så de kan mærke maden. Man kan sige, at de ser med fingrene. Men børnene øver sig selvfølgelig også i at bruge kniv og gaffel.
Vi spiser i små grupper, fordi vi på den måde bedre kan være sammen om måltidet og få mere ro på. Vi kan tale om det, vi spiser - eller andet, der lige falder os ind.